IMG_3419

Uitleg concept:

Met kerst 2012 besloot ik om een bijzonder cadeau te maken voor mijn familie.
Na het plotselinge overlijden van mijn vader eerder dat jaar was het jaarlijkse samenzijn met kerstmis een gebeurtenis met gemengde gevoelens. In het kader van “even geen commerciële cadeaus” maar een verrassing met een boodschap, troost en verbinding, kwam ik op dit unieke idee…

Een kerstverhaal, of beter gezegd een sprookje, met metaforische verwijzingen naar het voorafgaande jaar en de fases waarin ieder van ons zich bevond. Het sprookje werd gekoppeld aan een speurtocht waarmee de verschillende kerstcadeaus gevonden konden worden door middel van op te lossen raadsels. In deze vorm kon ik alles kwijt op een manier die zowel jong als oud bereikte.

De cadeaus zelf waren ook geschenken met een diepere betekenis, symboliek en boodschap. Voor iedereen, inclusief mijzelf, was er een half-edelsteen te vinden, met krachten die specifiek waren toegespitst op datgene waar de desbetreffende persoon behoefte aan had of wat ik hem/haar toewenste.

Dit totaal-concept zorgde voor precies datgene dat welkom was die avond; een moment van samenzijn, met een lach, een traan, plezier, samenwerking, bezinning, genieten, stilstaan en vooruit kijken.
Het was een zeer bijzondere avond.

foto-voorzijdes 

De acht geheime krachtstenen uit het Rijk van Jij.

Een kerstsprookje voor mij en mijn familie.

Simon-2

voor Simon Brugmans, de tijgersteen van het lange Licht.

Ontstaan in de kern van de aarde en uitgespuugd door de wilde vulkaan op het eiland van de tijger. Deze steen geeft je kracht en moed maar ook zelfvertrouwen en rust. De kracht en energie om hard te kunnen rennen en hoog te kunnen springen, maar geeft je ook de rust om even stil te kunnen staan te genieten van alles in deze wonderlijke wereld.

 Deze steen ligt daar verborgen waar de herinneringen aan reizen worden bewaard en kunnen worden bewonderd achter glas.

 

Carice-2

Voor Carice Brugmans: De Tovenaarsteen.

Gemaakt door, zoals de naam al zegt, een grappige tovenaar, die sterren probeerde te vangen en te vermalen tot glitterpoeder….zou t hem gelukt zijn?

Deze steen ligt verborgen in het achterhoofd van één van de twee hoofden van de stenen tweeling
felix-2

Voor Felix Brugmans: Het Elfengoud

Van de oude elfenkoning uit het gouden bos. Men zegt dat de elfen hierdoor kunnen horen wat bomen te vertellen hebben en dat het goed is voor hun vleugels en evenwicht.

Deze steen ligt daar verborgen waar wel meer kostbaarheden liggen opgeslagen, in de kluis van de bank.
Judy-2

Voor Judith Creemers: de Magische Lepidoliet

Een meteoriet, van de paarse planeet Perfectia. Biedt bescherming, warmte en ontspanning. Helpt je grenzen te beschermen tegen invloeden van buitenaf.

Deze steen ligt verborgen achter de deuren die  leiden naar dronkenschap.
Sannie-2

Het vergeten kristal voor Sander Brugmans.

De steen die inzicht geeft die openstaat voor alles voor wat meer is dan het lijkt en alles wat minder lijkt dan het is. Een steen die helpt bij het vinden van die verborgen schat en te genieten van de zoektocht er naar toe.

Daar waar de laatste letter van het alfabet zorgt voor muziek.  
Mandy-2

Voor Mandy van Meijel, de Rode Tovertoermalijn uit het land van fijn.

De reissteen, die je meeneemt op je verdere reis naar je innerlijke kracht. Je bent al goed op weg en deze steen helpt je bij de verdere avonturen die nog komen gaan. Soms om nieuwe grenzeloze gebieden te bewaken en soms om oude grenzen te verleggen.

Dit geheim houdt zich schuil achter het papier met alle antwoorden in de boekenkast. 
Riny-2

Voor Riny Creemers: De Roze Smaragd

Ook wel de grote brok liefde genoemd. Vindt z'n oorsprong in De roze grotten van eigenheid...daar waar liefde werd uitgevonden. Stimuleert de creativiteit. Trekt harmonieuze liefde en vriendschappelijke relaties aan. Bevordert eigenliefde en zelfacceptatie.

 Daar waar vroeger de thee werd bewaard en gedronken werd. 
Ruben-2

Voor Ruben Creemers: De verloren Dansdiamant  

Afkomstig uit bergen van luchtigheid. Geeft helderheid en luchtigheid bij het maken van keuzes. Helpt bij het overwinnen van angsten, het vinden van rust en bij het horen van muziek waarop gedanst kan worden.

 Deze steen ligt op jou te wachten waar ie altijd al lag: daar waar Maria een oogje in het zeil houdt. 

 

Het verhaal:
De geheime kracht van jezelf zijn.
 
Er was eens een man die woonde in een groot oud kasteel is een wondere wereld vol met hindernissen, obstakels en avonturen. Het was stormachtig en koud geweest de laatste tijd…”zwaar weer”, zullen we maar zeggen.. De bladeren waren gevallen, en deze winter leek langer te duren dan ooit tevoren. De man was de laatste tijd niet altijd even blij geworden van dit onheilspellende weer en hoopte dat in het nieuwe jaar de zon weer wat meer zou gaan schijnen en de vogels weer eens wat meer zouden fluiten. Na wéér een dag binnenzitten door de regen, sneeuw en donkere wolken deed de man een wens en riep hardop “ik wens dat volgend jaar de zon warmer zal stralen dan ooit tevoren, dat de bloemen weer groeien in alle geuren en kleuren, dat de storm gaat liggen en de wind ons als briesje zachtjes streelt of ons misschien zelfs een beetje in de juiste richting blaast. Dat wens ik voor mezelf én voor de mensen van wie ik het allermeeste hou.”
Plotseling hoorde de man een hard geluid vlak achter zich “Krrrak!”. De man schrok zich helemaal kapot! Met bonzend hart draaide hij zich vliegensvlug om,  z’n ogen gericht op de plek waar het geluid vandaan leek te komen. En wat hij daar zag kon hij bijna niet geloven. Vlak boven de grond op nog geen meter van hem vandaan zweefde een wezen van ongekende schoonheid. Zoiets had hij nog nooit gezien. Een prachtige gloed danste om hem heen en z’n wilde haren danste in het licht als die van een leeuw in de zomerzon.  De man knipperde even met z’n ogen om te kijken of ie misschien droomde maar toen hij zijn ogen opende zag ie dat het wezen zelfs vleugels had die zo snel bewogen dat het leek alsof ze stil stonden in lucht. Met een trage stem sprak het wezentje opeens “Hallo ik ben op zoek naar de Ruub, Ruub de Ridder”.
“Ruub de Ridder?” Verward en geschrokken keek de man om zich heen.. “Eh er is hier helemaal geen Ridder…”
“Jawel Ruub de Ridder…degene die zojuist een wens heeft gedaan.”
“Eh…ik heb net wel een wens gedaan, bedoel je mij soms?”, vroeg de man voorzichtig.
“Precies ja, jij bent die ridder!!”, zei het wezentje.
De man moest eigenlijk wel een beetje lachen om deze rare opmerking. “Nou volgens mij ben ik gewoon mij, mezelf dus, gewoon Ruub, en niet wat jij zegt of denkt dat ik ben.. trouwens, wie ben jij eigenlijk?”, vroeg Ruub.
“Ik ben de leeuw van de gouden eeuw. Ik ben een wenself!”
“Een wenself?”
“Ja”, zei hij trots terwijl hij langzaam met een twinkling in z’n ogen door de lucht naar beneden zweefde en z’n tanden bloot lachte. “Ik vervul wensen voor leuke mensen.”
Gespannen wachtte Ruub op waar dit verhaal naar toe ging..
“Jaaa…je wens kán in vervulling gaan maar dat kan maar op één manier en op één voorwaarde.” De elf haalde diep adem alsof hetgene wat hij nu ging zeggen een groot geheim was. Hij fluisterde: “Je moet er wel wat voor doen en jij niet alleen trouwens. Alle mensen voor wie je iets hebt gewenst moeten zonder dat ze het weten allemaal hun steentje bijdagen.”
“Hun steentje bijdagen? Aan wat?”, vroeg Ruub.
“Aan het uitkomen van jouw wens natuurlijk….Zij hebben ten slotte ook veel profijt en geluk als het lukt en jouw wens uitkomt. Maar stil nou maar , en laat me dit mysterie uitleggen. De wens komt uit als jouw hele familie, van de jongste tot de oudste, kortom alle mensen die jij liefhebt, al hun levenskrachten gebruiken om zichzelf te zijn.”
“Zichzelf te zijn?” vroeg Ruub, “Je bent toch altijd jezelf? ..Ik bedoel als je er bent dan bén je er toch en dan ben je toch ook jezelf? Wat is daar nou moeilijk aan?”
“Nou niet altijd, en zeker niet als je ouder wordt. Hoe ouder je bent hoe meer het gevaar bestaat dat je soms vergeet wie je bent.”
“En kinderen dan? Vergeten kinderen ook wie ze zijn?”
“Kinderen zijn bijzonder, zij vergeten dat niet zo snel omdat ze meer voelen in plaats van denken. Je hart vergeet niet zo snel als je hoofd. Als te veel mensen vergeten wie ze in werkelijkheid zijn worden ze droevig in hun hart, warrig in hun hoofd of onrustig in hun buik…ze worden er in ieder geval niet gelukkiger van en dát is nou net wat er voor nodig is om jouw wens uit te laten komen…GELUK. Hoe meer mensen er gelukkig zijn hoe groter de kans dat de zomer, winter, herfst en lente, aarde, lucht, vuur en water hun krachten bundelen en samenwerken om samen het mooiste jaar te creeëren in zoon 1000 jaar. Het begin van de nieuwe gouden eeuw!  Maar dat is nog niet alles…je mag ze namelijk niet vertellen wát je hebt gewenst en al helemaal niet dat ook zij een geheime rol te spelen hebben in dit wonderbaarlijke “experiment.”
“Maar als ik ze het niet vertel hoe kunnen ze dan hun steentje bijdragen? Lekker plan dan.”
Haha… dat is nou net waar ik jou en de rest een handje bij help…ook ik draag mijn steentje bij.” De elf maakt een een grote cirkel met zijn hand en er verschenen 8 grote lichtbollen die zweefden in de lucht.
“Dit…”zei de elf, “zijn de acht geheime krachtstenen uit het Rijk van JijAllemaal hebben ze bijzondere krachten in petto voor degene die er een krijgt. Ze helpen je nét op die momenten dat dat nodig is. Door ze even aan te raken, er even naar te kijken of er zelfs maar even aan te denken kunnen deze stenen helpen in het wonderlijke avontuur van jezelf zijn, jezelf blijven óf jezelf worden.”
Maar hoe komen deze geheime krachtstenen dan terecht bij al deze bijzondere mensen…wanneer kan ik deze aan hun geven?” vroeg Ruub ongeduldig, terwijl hij z’n hand al uitstak naar waar de stenen in een cirkel door de lucht zweefde. Ruub kon natuurlijk niet wachten om zijn familie blij te maken met deze wonderlijke geschenken. Maar net op het moment dat ie bijna één van de stenen uit de luchten kon aanraken hoorde hij plotseling poef, poef, poef poef poef poef poef, en werd met een harde schok naar achteren geblazen en lande omgedraaid op z’n kont op de grond. “Au!”
De stenen verdwenen en lieten niets achter dan alleen kleine gekleurde pluimpjes van rook. Bedroefd keek Ruub om zich heen, hopend om alsnog in ieder geval één van deze prachtige magische stenen vast te kunnen pakken.
“Haha.” zei de Elf. “Dat gaat zomaar niet! Er is maar één dag en één kans dat de stenen terecht kunnen komen bij degene voor wie deze bedoeld zijn. En dan nog iets.. de stenen kunnen niet worden gegeven, maar ze moeten worden gevónden. En dat kan enkel en alleen op 1e kerstdag van 2012!  Iedereen mag helpen de raadsels op te lossen maar ze moeten wel door de eigenaar van de steen zelf worden gevonden en uitgepakt, anders verliest de steen zijn magische kracht.”
De cirkel van stenen draaide en stopte op het moment dat de elf weer sprak:

Voor Carice Brugmans: De Tovenaarsteen.

Gemaakt door, zoals de naam al zegt, door een grappige tovenaar, die sterren probeerde te vangen en te vermalen tot glitterpoeder….zou t hem gelukt zijn?
  Deze steen ligt verborgen in het achterhoofd van één van de twee hoofden van de stenen tweeling.

Het Elfengoud. Voor Felix brugmans

Van de oude elfenkoning uit het gouden bos. Men zegt dat de elfen hierdoor kunnen horen wat bomen te vertellen hebben en dat het goed is voor hun vleugels en evenwicht.
  daar waar wel meer kostbaarheden liggen opgeslagen, in de kluis van de bank.

Voor Simon Brugmans, de Tijgersteen van het Lange Licht.

Ontstaan in de kern van de aarde en uitgespuugd door de wilde vulkaan op het eiland van de tijger. Deze steen geeft je kracht en moed maar ook zelfvertrouwen en rust. De kracht en energie om hard te kunnen rennen en hoog te kunnen springen,  en de rust om even stil te kunnen staan te  genieten van alles in deze wonderlijke wereld.
  daar waar de herinneringen aan reizen worden bewaard en waar snuisterijen kunnen worden bewonderd achter glas.

Voor Sander Brugmans: Het Vergeten Kristal.

De steen die inzicht geeft. en die openstaat voor alles voor wat meer is dan het lijkt en alles wat minder lijkt dan het is. Een steen die helpt bij het vinden van die verborgen schat die wacht om gevonden te worden en te kunnen schitteren. En vergeet niet: het  leukste van een verborgen schat is de zoektocht er naar toe. Een groot avontuur met aan het einde een schitterende verrassing.
  Daar waar de laatste letter van het alfabet zorgt voor muziek. 

Voor Judith Creemers, de Magische Lepidoliet

Een meteoriet, afkomstig van de paarse planeet Perfectia. Biedt bescherming , warmte en ontspanning. Helpt je grenzen te beschermen tegen invloeden van buitenaf.
  achter de deuren die  leiden naar dronkenschap.

Voor Riny Creemers: De Roze Smaragd

Ook wel de grote brok liefde genoemd. Vindt z’n oorsprong in de roze grotten van eigenheid…daar waar liefde werd uitgevonden. Werkt kalmerend bij verdriet. Stimuleert de creativiteit. Trekt harmonieuze liefde en vriendschappelijke relaties aan. Bevordert eigenliefde en zelfacceptatie.
 Daar waar vroeger de thee werd bewaard en gedronken werd.

Voor Mandy van Meijel, de Rode Tovertoermalijn uit het Land van Fijn.

De reissteen, die je meeneemt op je verdere reis naar je innerlijke kracht. Je bent al goed op weg en deze steen helpt je bij de verdere avonturen die nog komen gaan. Soms om nieuwe grenzeloze gebieden te bewaken en soms om oude grenzen te verleggen.
  Dit geheim houdt zich schuil achter het papier met alle antwoorden in de boekenkast.

En voor jou Ruben Creemers, of  Ruub de Ridder hoe je natuurlijk eigenlijk heet.

De Verloren Diamant uit de Dansende Bergen van Luchtigheid. Geeft helderheid en  luchtigheid bij het maken van keuzes. Helpt bij het overwinnen van angsten, het vinden van rust en bij het horen van muziek waarop weer gedanst kan worden.
 Deze steen ligt op jou te wachten waar ie altijd al lag, daar waar Maria  een oogje in het zeil houdt.

 

“En onthou goed: jezelf zijn geeft kracht! Niet alleen aan jezelf maar ook aan degene van wie je houdt! Een fijne kerst en een goed jaar toegewenst voor jullie allemaal.”
“Dat zal wel lukken” zei Ruub, “we hebben nu toch deze fantastische wonderlijke stenen?” Ruub draaide zich nog om om de elf te bedanken, maar toen hoorde hij weer datzelfde harde geluid….
Krrrak!
en
weg
was
de
elf.
Ruben Creemers, 25/12/2012

Plaats een reactie